Geçen haftaki eğitim içeriğimizde bir dış mekan renderımızı yapay zeka destekli photoshop ile hızlıca iyileştirmeler ve eklemeler gerçekleştirmiştik. Renderımız olduğundan daha etkileyici bir formata dönüşmüştü. Bu haftaki içeriğimizde de, güncel bir cafe-restoran görselleştirme projemizden bir render üzerinde çalışacağız.
Cafe - Restoran Görselleştirme projelerinde renderın kaliteli ve etkileyici olması, mekanın pazarlama ve satışında önemli bir rol oynamaktadır.

Ayrıca kaliteli renderlar, mekanın inşa edilmeden önce nasıl görüneceğini sağlayarak, tasarımda değişiklik yapma veya hataları düzeltme imkanı verir. Bu da zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.

Bir dış mekan renderında dinamizmi arttırmak için bitki çeşitliliği, göl, deniz gibi su eklentileri ya da kuş,kedi gibi hayvanlar eklenerek ortam daha yaşanan bir hale dönüşmektedir.İç mekan da bu parametreler biraz daha farklı olacaktır.Birlikte bu render üzerinde çalışalım.

1.Yapay zeka destekli (Generative fill) düzenlemeler

Photoshop un içindeki yapay zeka eklentisi ile rendera bir kaç ekleme ve düzenleme yapalım.

Rectangle select Tool ile nesne eklemek istediğimiz alanı seçeceğiz. Cafenin sağ oturma alanına bir insan eklemek istiyorum.Sandalye çevresinden seçimimi yapıp ''add people siting in cafe, back view'' promtunu girip Generate ediyoruz. Yapay zekaya insan ekleme konusunda biraz zaman vermelisiniz,30 deneme yaptığımız bile olabiliyor. Finalde işe yarar bir sonuç elde edeceksiniz.Bu hali tamamen mükemmel olmasa da keyifli oldu.

Servis bankomuzun önüne bir servis elemanı ekleyelim.Alanı yine Select ile seçerek ''add a serving waiter, side view'' promptunu giriyoruz ve Generate ediyoruz. Varyasyonları deniyoruz.

Promp olarak bir de add a walking waiter,side view'' deneyelim. Varyasyonları inceleyelim.

Bu hali gayet iyi görünüyor,hem boyut hem de kurgusal anlamda. En başta bahsettiğimiz gibi iç mekanda photoshop düzenlemelerinin amacı dinamizm ve yaşanırlık sağlamaktı. Bu yüzden modelimize hareket efekti katmak için Filter/Blur/Motion Blur veriyoruz. Distance değerimizi düşük bir değer girelim. Motion blur nesnenin etrafındaki alanları da etkileyeceğinden, silgi ile nesnenin kenarını temizleyerek bozulmalardan kurtuluyoruz.

Banko arkasına bir aşçı eklemek istiyorum. Bu eklentiden sonra cafenin daha yaşayan bir formata dönüştüğünü göreceğiz. Alanımı seçtim ve ''add a woman cook'' promptunu generate ediyorum. Oluşan tüm varyasyonlardan en iyi olanını seçiyorum. Aynı adımlarla yine nesneye Motion Blur veriyorum.

2.Fotoğraf kadrajı

Cafe renderımızı bir fotoğraf olarak yorumladığımızda, alt boşluk ile üst boşluk oranında bir tutarsızlık görüyoruz.Öncelikle tüm katmanları ''Merge Layers'' ile birleştiriyorum.Görselimi tutup göz oranı ile biraz aşağı çekiyorum.Ve yukarda kalan boşluğu da Yapay zeka ile tamamlayacağım.Boş kalan alanı seçip, herhangi bir prompt girmeden generate ediyorum ve en uygun şekilde tamamlamasını sağlıyorum.Bu fotoğraf kadrajı daha doğru görünüyor.

3.Lens Flare(Mercek parlaması) 

Genelde çekilen fotoğraflarda lense gelen ışık nedeni ile bir çıkan görselde bir ışık parlaması oluşur.Bizde bu iç mekan cafe renderımızda daha realistik bir hava katmak için, alana renderın anlatımını da bozmayacak bir lens flare(mercek parlaması) ekleyelim.

Bunun için ücretli ya da ücretsiz websitelerinden kaplamalar indirebilirsiniz.Adobe Stockta’da bir çok photoshopta kullanabileceğiniz kaplamalar mevcut.Biz kendi oluşturduğumuz Library’den ilk olarak bir ışık kaynaklı lens flare-mercek parlaması- ekleyelim.Görseli sürükleyerek işin içine katıyoruz ardından,siyah arka planlı bir kaplama olduğu için layer üzerinden Screen’i seçerek maskeliyoruz.Bu parlamanın nereden geleceğini az çok tahmin ederek yerleştirelim.Ardından Opacity değerini daha homojen durması için azaltabiliriz.

4.Camera Raw Filter

Filter/Camera Raw Filter ı seçerek temel düzenlemelerimizi yapalım.

a.Light:Daha dramatik bir etki sağlamak için Shadows değerimizi düşürerek gölgelerimizi arttırıyoruz.

b.Effects:Texture ile malzemelerimizi daha da belirgin hale getirmek için değerimizi biraz yükseltiyoruz.

c.Lens Blur:Derinlik hissini biraz daha arttırmak istiyorum.Bunun için Lens blur u kullanalım.Aktifleştirip, nereye fokuslanacağımızı ayarlıyoruz.Bu tamamen hangi nesneyi ya da alanı öne çıkarmak istediğiniz ile orantılı seçimler olacaktır.

5.Dust Overlay (Toz Kaplaması)

Sahnemizi biraz daha gerçekçi hale getirmek istiyorum.Yine kaplama şeklinde olan toz zerrecikleri görselimizi işimize sürüklüyoruz.Arka oturma alanına lens blur vermiştim, üstüne bir de bu kaplamamızı ekleyeceğim.Yine katmanlar bölümünden screen ile maskeleyerek kullanıyoruz ve yoğunluğu hafifletmek için Opacity değerini düşürüyoruz.

Renderın bu halini daha çok sevdim, gölgeler ile ilgili bir deneme yapmak istiyorum.

6.Curves

Temel bir ışık ayarı girelim.Image/Adjustments/Curves ü seçerek, tamamaen gelişigüzel bir ayar ile görselimizi daha sinematik bir hale getiriyorum.

İlk render görselimiz ve photosopta düzenlenmiş hali, epey iyileştiğini ve daha etkileyici olduğunu düşünüyorum.Siz ne düşünüyorsunuz?

''Bu render için daha iyi bir photoshop çalışması yapabilirim!'' diyen takipçilerimiz için,renderımızı websitemiz üzerinden bir link ile paylaşacağız, düzenlenmiş hallerini bizimle [email protected] üzerinden paylaşın,bizi en etkileyen görseli sosyal medya hesabımızda yayınlayalım.

 Konu ile ilgili varsa sorularınızı [email protected] üzerinden bizlere iletebilirsiniz.

İlgili Diğer Dersler


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ÜCRETSİZ Arayüz Eğitim Seti

3Ds Max kullanmayı hiç mi bilmiyorsun?

Tamamen yeni başlayanlar ve unutmuş olanlar için tasarladığım 3Ds Max ara yüz eğitim setinden ücretsiz olarak faydalanabilirsin.

>