3Ds max ile vray element render dersinde element render'ın ne iş yaradığını ve nasıl kullanıldığını anlatıyorum.
Vray Element Render sayesinde almış olduğumuz renderların tüm yansıma kanalı, şeffaflık kanalı, diffuse kanalı, ışık kanalı, gölge kanalı gibi katmanları ayrı ayrı kaydedebiliyoruz ve daha sonra tüm bu kanalları photoshop ile tek bir resim dosyası haline getirebiliyoruz.
Böylece bu farklı katmanlar üzerinde daha ince ayarlar ve değişiklikler yaparak çok daha gerçekçi sonuçlara ulaşabiliyoruz.
Render kalitesini belli bir noktaya getirmiş olanların kendilerini bu konuda daha da geliştirmeleri için render elements öğrenerek kullanmalarını tavsiye ederim.

Ham Render Element Uygulanmamış

Vray Element Uygulanmış Render
Render elements render setup menüsü altından tek tek eklenmektedir. Sayıları oldukça çok olduğu için ben size en temel 6 adet elementi tanıtacağım ve nasıl kullanıldıklarını göstereceğim. Bunlar aşağıdaki gibidir.
- 1Vray Extra Tex: (Blending Mode: Multiply) Yüzeylerin bitiş noktalarındaki girinti ve çıkıntıları belirginleştiren bir elementtir. Kullanım esnasında menüsündeki map kısmına Vray Dirt atanmalıdır. Ambient occlusion yerinede kullanabilir.
- 2Vray Reflection: (Blending Mode: Soft Light & Screen) Sahnemiz deki yansıma kanalına sahip tüm malzemelerin kayıt edildiği elementtir.
- 3Vray Refraction: (Blending Mode: Soft Light & Screen) Sahnemizdeki şeffaf olan tüm malzemelerin kayıt edildiği elementtir.
- 4Vray Lighting: (Blending Mode: Screen & Soft Light) Sahnemizde kullandığımız ışık kaynaklarının etkilerini görebildiğimiz ve etki edebildiğimiz elementtir.
- 5Vray Diffuse Filter: (Blending Mode: Soft Light & Screen & Multiply & Lighten) Sahnemizde kullandığımız malzemelerin üzerilerinde reflaction, refraction gibi etkiler olmadan sadece diffuse kanalına atadığımız texture’ları gösteren elementtir.
- 6Vray Shadow: (Blending Mode: Soft Light) Sahnemizde oluşan gölgeleri kayıt edip müdahale etmemizi sağlayan elementtir.

Vray Shadow

VRayExtraTex_Map

VRayLighting

VRayReflection

VRayRefraction

VRayShadows
Camera Raw Filter Ayarları (Photoshop)
Temperature: Renderın sıcaklığını ayarladığımız bir özelliktir.
Tint: Görselin renk tonuna müdahale eder.
Exposure: Pozlama özelliğidir ve renderın daha aydınlık veya karanlık hale getirilmesi için kullanılır.
Contrast: Renderın adındana anlaşıldığı gibi kontras ayarının yapılmasını sağlar.
Highlights: Renderdaki açık tonlara müdahale etmeye yarar.
Shadows: Renderdaki gölge kısımlar üzerinde değişiklik yapmaya yarar.
Whites ve Blacks: Renderdaki beyaz ve siyah tonları kontrol etmeye yarar.
Clarity: Renderın netliği ayarlar,
Vibrance: Renderın titreşimini ayarlar
Saturation: Renderın doygunluğu ile alakalı özelliktir.
Hocam merhaba kolay gelsin. Şuan render tamamlanmadan durdurmak istiyorum. Çünkü bana renderin bu kadarı yetecek. Renderi durdurursam render elementlerini kaydetme şansım olur mu? Yoksa iptal ettiğimde onlar yok mu olacaklar? Elimde sadece o yarım kalmış render görüntüsü mu kalacak yoksa yarım halde bile olsa elementleri de bana verecek mi?
Hiç denemedim, durdurup save all dersen hepsini kayıt edecektir. Deneyimleyip, vardığın sonucu butaya yazarsan da çok seviniriz.
Hocam, dosyayı indiremiyorum. Bir link var mı? varsa paylaşmanızı isterim.
Merhaba Gökhan,
Aşağıdaki linkten indirebilirsin.
https://drive.google.com/uc?export=download&id=1QOAleNuD6wVbvRlYJFjGSUmEZXA5M5aN
Hocam bu sahneye daha önceden erişim izni vardı ve indirip incelediğimi hatırlıyorum, keza yine bazı objelerden istifade etmiştim. Rica etsem tekrardan erişim izni sağlarmısınız?
Merhaba serkan sahneye erişim yapabiliyorsun zaten.
Merhaba Hocam;
Render almak istediğimde you must have valid object selected hatasını veriyor, sizce ne yapmam gerekir?
şimdiden teşekkürler…
Merhaba Hilal,
Render setup menüsüne gelerek, Common sekmesinden Common Parameters altındaki Area To Render seçeneğini View yapmalısın.