3Ds Max için Bilgisayar Tavsiyesi
En Kapsamlı Rehber

Bana en çok sorulan konulardan bir tanesi olan 3Ds Max için bilgisayar tavsiyesi konusu ile alakalı oldukça detaylı bir yazı hazırladım.

Şunu da özellikle belirteyim ki bu yazıyı oluşturuken 3Ds Max için en perfomanslı bilgisayar nasıl toplanır diye konuya yaklaşmadım.

Tamamen ortalama bir mimarlık öğrencisine yetebilecek, herhangi bir teknoloji mağazasında bulabileceğiniz ortalama bütçeler için optimum sistemi gözeterek oluşturdum.

Kısa Özet

i7 işlemcili, SSD hard diskli, 16gb ramli vede GTX serisi ekran kartına sahip bir bilgisayar 3Ds Max programını rahatlıkla kullanmanızı sağlayacaktır.


Alacağınız parçaların birbirleri ile uyumuna ve garantilerine dikkat etmelisiniz. Bilgisayarınızı toplayacak kişinin bu işlere hakim olduğundan emin olun.


Her parça özenle vede birbirine uyumlu olarak seçilmeli vede profesyonel bir şekilde birleştirilmelidir.

Şimdi detaylara geçelim.

3Ds Max programını verimli kullanabilmek için veya kendimizi daha hızlı geliştirmek için bilgisayarın donanım özellikleri gerçekten çok önemli.

3Ds Max programı bilgisayarımızda kullandığımız genel programlara göre maalesef daha çok işlem gücü gerektirir. Bunun sebebi, programda yapmış olduğumuz üç boyutlu modelleme ve bu modelleri tek kare görüntülere veya animasyon filmlere dönüştürme.

Ayrıca programı öğrenme aşamasında yapmış olduğumuz komutların etkilerini güçlü bir bilgisayarda daha hızlı göreceğimiz için eğitim sürecimiz kısalacaktır. Donanımı yetersiz bilgisayarlarla çalışma esnasında kitlenmeler, bitmeyen render süreleri gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz, buda eğitim esnasında motivasyonumuzu düşürüyor.

Bilgisayar Seçimi - Dizüstü mü? Masaüstü mü?


Belli bir bütçemiz var ise, ve bu bütçeyle bir dizüstü bilgisayar alacak isek, aynı bütçeyle alacağımız masaüstü bilgisayarın donanımsal özellikleri, dizüstü bilgisayardan çok daha üstün olacaktır. Bildiğiniz gibi cihazların boyutları ufalıp ağırlıkları azaldıkça fiyatları da artacaktır.

Aynı zamanda dizüstü bilgisayarların bir çoğunda ısınma sorunu ile karşılaşıyoruz. Belli bir süre çalıştıktan sonra ısınan dizüstü bilgisayarın performansı iyice düşüyor. Ancak bilindik ve iyi markaların en üst modellerinde bu sorun pek yaşanmıyor. Ancak bu cihazların fiyatları da gerçekten çok fazla oluyor.

3Ds Max’i hızlı kullanabilmek için büyük bir, hatta iki adet ekran gerekiyor. Büyük bir ekranda sahnemizi çalışırken bir kenarında programın açılan diğer menülerini de rahatlıkla görebiliyoruz, hele iki ekran ile çalışıyor isek işimiz çok daha kolaylaşıyor.


Sahnemizi bir monitör de, açılan ekstra tüm menü pencerelerini diğer ekrandan kontrol edebiliyoruz. Bu sayede sürekli bazı menüleri açıp kapayıp, sürüklemekle vakit kaybetmiyoruz. Aldığımız renderları yüksek çözünürlükte rahatlıkla görüp, final renderlarında çıkabilecek sorunları önceden farkediyoruz.


Tüm bu anlattıklarımdan sonra programı ortalama 15 inc ekranlı bir dizüstü bilgisayarda kullanmak gerçekten çok zor oluyor.

Duruma ergonomik olarak bakmak gerekir ise dizüstü bilgisayarın sabit ve masadan yüksek de kalan klavyesi pek de rahat değil. Bu sepetle dizüstü bilgisayarı sabit olarak kullanan kişiler harici klavye ve mouse bağlıyorlar.


Saatlerce bilgisayar başında çalıştığımız için fare, klavye ve ekranın pozisyonu ve bunları rahatımıza göre hareket ettirebilmemiz çok önemli.


Dizüstü bilgisayarın tek avantajı sizlerinde bildiği gibi taşınabilir olması. Bu sayede gittiğiniz her yerde 3Ds Max kullanabiliyorsunuz. Toplantılara, sunumlara veya tatilinize bilgisayarınızı götürebiliyorsunuz.  


Bu arada şunu da hatırlatmak isterim ki 3Ds Max için alacağınız üst sınıf bir dizüstü bilgisayar, bildiğimiz dizüstü bilgisayarlar gibi hafif ve ufak olmayacaktır.


Bu modellerin ağırlıkları 5kg civarında değişir.

Sonuç:

X liraya alabileceğimiz bir dizüstü bilgisayar hiçbir zaman gene X liraya alacağımız masaüstü bilgisayarın hızına hem render aşamasında, hemde modelleme aşamasında yetişemeyecektir.

Bilgisayar Donanımı Bileşenlerinin
3Ds Max'e Olan Etkileri?

Bilgisayarımızı toplarken seçeceğimiz parçaların programa olan etkilerini iyi bilmemiz gerekir. Bu şekilde 3Ds Max’i kullanış amacımıza en uygun bilgisayarı edinebiliriz.

Bu sebeple bilgisayarlarımızdaki tüm parçaların 3Ds Max’e olan katkılarını sırasıyla açıklayarak anlatmak istiyorum.

İşlemci:


İşlemcimiz bilgisayarımızın hızını etkileyen bir numaralı parçadır.  Bilgisayarda gerçekleştirdiğimiz tüm işlemlere temel oluşturan ve hesaplayan parçadır.

3Ds Max programında sahnemizin tüm hazırlıklarını tamamlayıp görüntü oluşturmak istediğimizde Render alırız.


Render programları 2 şekilde çalışır. Ya işlemci ile yada ekran kartı ile.


Genelde V-Ray ile aldığımız renderlarda işlemci kullanıyoruz. Bu sebep ile işlemcimiz ne kadar güçlü olur ise renderlarımız o kadar kısa sürecektir.


Alacağımız sahnelerin yoğunluğu ve çözünürlüğüne göre render süremiz belirlendiği için, işlemcinin gücüne de bu uygunlukta karar vermeliyiz. Basit ufak sahneler ve düşük çözünürlükteki renderlar için intel i5 işlemci yeterli olacaktır. Ancak sahneler ve çözünürlükler büyüdükçe, daha profesyonel işler çıkarmak için işlemcinin de i7 olmasında fayda var. İşi tamamen ticarete döktüğümüzde vede zamanla yarıştığımızda ise hem çizim aşamasında hemde render aşamasında i9 işlemciler bize çok daha fazla vakit kazandıracaktır.

Tabi fiyatlar arasında da çok ciddi farklar bulunmakta. Sadece bir i9 işlemci parası ile 3 tane i5 bilgisayar edinebilirsiniz.


Alternatif olarak Xeon işlemciler de var. Bu işlemcilerin özel anakartları oluyor ve 1 bilgisayara 2 tane işlemci takabiliyorsunuz.


Bu tip Xeon işlemciler profesyonel iş bilgisayarlarında yada server bilgisayarlarda kullanılıyor. İçerlerinde normal bir işlemciye göre çok daha fazla çekirdek barındırdığı için daha çok 3Ds Max’de animasyon işlerinde kullanılıyor. Tabi durum bölye olunca fiyatların yüksekliğini tahmin edebilirsiniz.

Sonuç:

Ortalama bir render bilgisayarı için tavsiyem i7 işlemci olacaktır.


Bu işlemcileri alırken kaçıncı nesil olduğuna vede GHz’ine dikkat etmeliyiz. Tüm bu saydığım işlemciler Intel firmasının ürettiği işlemcilerdir. Bunun yanında daha uygun fiyata AMD marka işlemcileri de tercih edebilirsiniz. Merkalı iseniz şşlemci almadan önce farklı markaların farklı modellerinin fiyat performans testlerini de incelemekte fayda var.

Anakart:


Bilgisayarımızdaki tüm parça ve çevre birimlerin bağlandığı kartı anakart olarak isimlendiriyoruz. Dolayısıyla tüm bu aldığımız işlemci, bellek, hafıza veya ekran kartı gibi bileşenlerin bir arada performanslı ve uyum içerisinde çalışması için doğru anakartı seçmemiz gerekmektedir. 

Bu sayede bilgisayarımızda kullandığımız tüm parçalardan maximum performansı alabiliriz.


Bilgisayarı kendimiz toplayacak isek bu parçaların seçimini gerçekten işi bilen bir kişinin önderliğinde yapmakta fayda var. Verdiğiniz paranın karşılığını yüzde yüz almak istiyorsanız tecrübeli bir bilgisayarcıdan mutlaka yardım alın.

Bellek (RAM):


Bilgisayarımız daki bellekler, çalışan programların işlemleri ile ilgili bilgilerin geçici olarak depolandığı parçadır. Dolayısıyla bellek miktarının fazla olduğu bilgisayarlarda programlar çok daha performanslı çalışacaktır. Bu şekilde aynı anda bir kaç tane programı çok daha rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. 

Yüksek bellekli bir bilgisayarda hem 3Ds Max, hem Autocad hemde Lumion programını aynı anda kullanabilirsiniz. Belleği düşük bir bilgisayarda 3Ds Max açıkken yanına bir internet tarayıcısını bile kullanamayabilirsiniz.

Sonuç:

3Ds Max için minimum 8GB bellek kullanmanızda fayda var. Bu tabi ki sizin kullanacağınız sahnelerin boyutuna göre değişecektir.


Büyük ve karmaşık sahneler, büyük projeler için bellek miktarını 16GB hatta 32GB’a yükseltmekte fayda var.


Bu arada bilgisayaramızın bellek miktarını istediğimiz zaman rahatlıkla arttırabiliriz. Dolayısıyla ilk etapta belleği düşük tutup daha sonra ihtiyaç halinde arttırabiliriz.

Ekrankartı:


Ekran kartı bilgisayarda yaptığımız işlemlerin sonucunu, bizim algılayabileceğimiz görüntülere dönüştürerek monitör ya da projeksiyon gibi çihazlarda izlememizi sağlayan parçadır. Bu sebeple bizde animasyon yada tek kare görsel oluşturduğumuz için bu parçanın önemini tahmin edebilirsiniz.

Ekran kartının güçlü olması bizi ilk olarak çizim esnasında baya rahat ettirecektir. Modelleme yaparken oluşan kilitlenme donma gibi tüm sorunların sebebi yetersiz ekran kartıdır.


Büyük sahnelerde yüksek poligonlu sahnelerde çalışacak isek güçlü bir ekran kartına sahip olmamız gerekir.


Bunun dışında 3Ds Max gerçek zamanlı render alırken de ekran kartından faydalanıyor. Bu özelliği sıkça kullanacak arkadaşlar içinde ekran kartının gücü önemli olacaktır.


Aynı zamanda ekran kartı ile render alan render yazılımlarını kullanan arkadaşlar birden fazla ekran kartını kullanabiliyorlar.


GTX serilerine alternatif olarak Ati Radeon ekran kartları var, ancak ben 3Ds MAX için Ati Radeon ekran kartlarını pek tavsiye etmiyorum. Genelde Ati kullanan 3Ds MAX kullanıcılarından şikayetler duyuyorum.


Bunların dışında Quadro ekran kartları var ki bunlar çok üst seviye kartlar dolayısıyla fiyatları da aynı şekilde fazla. Çok profesyonel stüdyoların kullandığı bu kartlara bu paraları vermek pek de gerekli değil.

Sonuç:

Ben GTX serisi ekran kartlarını öneriyorum. Bütçenize vede çizeceğiniz sahnelerin büyüklüğüne uygun bir GTX serisi kart işinizi görecektir. 

HardDisk:


Bilgisayarımız daki tüm bilgileri sakladığımız parçaya sabit disk (hard disk) diyoruz.

Bilgisayarımızda 2 tip sabit sürücü kullanmalıyız. Fiyat olarak oldukça pahalı olmasından dolayı minimum 256gb’lık bir SSD sürücü vede minimum 1GB’lık bir normal Sabit Sürücü.


SSD sürücüsüne windows ve kullandığımız programları kurup, bu programları açma, kapama ve kullanım esnasında maximum performansı sağlarız.


Diğer 1TB normal sabit sürücüde ise projelerimizi, 3Ds Max arşivi dosyalarımızı saklarız.

Sonuç:

Mutlaka SSD tipinde bir hard disk kullanılmalı. 

Soğutucu:


3Ds Max kullanıcıları, kullanmak durumunda olduğu yüksek işlem gerektiren programlardan dolayı bilgisayar donanımındaki tüm bileşenleri maximum düzeyde zorlarlar.


Bu sebeple ortaya ciddi bir ısı çıkar. Ancak  ısınan parçalar yavaşlar ve performansları düşer. Dolayısıyla bir çok para verip satın aldığımız parçalardan maximum performans almak istiyorsak onları kaliteli bir soğutucu ile serinletmemiz gerekmektedir, aksi taktirde yaptığımız işlemlerde hız kaybı olacaktır.

Soğutmalar 2 tip oluyor, hem hava soğutmalı hemde sıvı soğutmalı olarak. Bütçemize göre birisini tercih etmeliyiz.


İlla sıvı soğutma almalıyız diye bir durum söz konusu değil. Belli bir kalitenin üzerinde güzel bir hava soğutma kullanmak işlemcimizi soğutmaya yeterli olacaktır.


Soğutucuda önemli olan senede bir kere bunun fanlarının temizliğini düzenli olarak yapıp, aynı zamanda termal macunları değiştirmeyi atlamamaktır.


Bu sayede bilgisayarımızı yüksek performans ile uzun seneler kullanabiliriz.

Kasa:


Aldığımız tüm parçaların içine yerleştirildiği, bilgisayarın görünen kısmıdır. Aldığımız parçaların kasanın içerisine sığdırmak, rahatça yerleştirmek için parçaların modellerine uygun bir kasa seçmek gerekir.


İyi kasanın avantajlarından bahsetmek gerekirse, içerisine koyduğumuz parçaları rahatlıkla söküp takabilir, birbirlerine rahatlıkla kablo bağlantılarını yapabiliriz. Temizliğini pratik bir şekilde halledip aynı zamanda çalışma esnasında gürültüsü bizi rahatsız etmez. Hava sirkülasyonu iyi olacağından sistemimiz ısınmadan dolayı şişmeyecektir.

Ucuz ve kalitesiz kasalarda çalışma esnasında çıkan gürültüler kullanıcıyı belli bir zaman sonra çok rahatsız ediyor.

Sonuç:

Şekli garip, şeffaf, içinde rengarenk fanları ledlerle süslenmiş bir kasaya iyi paralar verene kadar, tasarımı sade, içi iyi soğuyabilen ve rahat ulaşılabilen bir kasayı tavsiye ederim. Lütfen süslü kasalara aldanmayın.

Ekran:


Bilgisayar üzerinde yaptığımız tüm işlemleri, kullanıcıya görüntü olarak yansıtan cihazı ekran veya monitör olarak isimlendiriyoruz.


Yaptığımız iş tamamen görsel olduğu için monitör bizim için önemli parçalardan biridir.


Dizüstü bilgisayar alıyor isek zaten monitör seçme şansımız yok, mecburen seçtiğimiz dizüstü bilgisayar ile ne geliyor ise onu kullanacağız.


Masa üstünde ise sizlere tavsiyem bütçemizin yettiği en büyük monitörü almak olacak. Ekran ne kadar büyük olur ise o kadar rahat çalışıyoruz. Hatta en kısa zamanda ikinci bir monitör edinmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Sonuç:

Alacağınız monitörün boyutuna dikkat ederken çözünürlüğüne göre de kıyaslamayı unutmayın. Ne kadar yüksek çözünürlük alırsanız o kadar iyi görüntü kalitesine ulaşırsınız.

Klavye & Mouse:


Bilgisayarı ellerimizle, klavye ve fare yardımı ile kontrol ediyoruz. Dolayısı ile bu cihazlara ergonomik açıdan ne kadar fazla hakim olur isek, programı da o kadar seri kullanırız.


Çok farklı fiyatlara çok farklı modeller mevcut. Başlangıç için klavye çok önemli değil, fare için ise elimize iyi oturması, uzun saatler kullanacağımızı düşünecek olur isek konforlu olacaktır.


İleri seviyelerde klavye ve farelerin üzerinde programlanabilir tuşların olması 3Ds MAX’de üzerlerine komut atamamızı sağlayacaktır ki buda bizim hızımızı arttıracaktır.


İlgili Diğer Dersler


  • Hocam işlemciler hakkında yeni çıkan ryzen serilerinden hiç bahsetmemişsiniz yapılan testlerde ryzen 9 3. nesil i9 9. nesil işlemciyi 2 kat daha fazla performans veriyor. Eğer risk alınabilirse işlemcileri delid ile boşta stok olarak normal sıcaklık değeri 38 civarı iken sıvı metal macun ile ortalama 19 derecelere kadar düşürülebiliyor. Bu durumda kendini soğutma konusunda kanıtlamış hava soğutucusu ile çok rahat soğutma yapılabiliyor. Sıvı soğutucular belli süre sonra bakım yapmak gerekiyor. Ekran kartları gtx serisinde cuda çekirdekleri bulunur. V-ray rt kullanılacaksa cuda çekirdeği ve çalışma frekansları önemlidir gb pek bir önemi bulunmuyor. Monitör için freesync ve gsync özellikleri var nvidia alan kişi gysnc özellikli almalı eğer animasyon yapıyorsa tabi bu özellik freesync gibi yazılımla çözülmediği için biraz diğer monitörlere göre pahalıdır. Ram ise eğer bütçede sıkıntı yok ise ecc ram öneririm 3ds max çoğu zaman kilitlenir hata verir. Bu durumla karşılaşmamak için ecc ram alınmalı. Tabi ki ecc ram daha profesyoneller için ama imkan var ise alınmalıdır.

    Sonuç: Zamanla edindiğiniz bilgileri güncellenmemiş ve zamanla oluşan bilgilerden yazılmış içerik olarak görüyorum.

    Sizleri seviyorum yanlış anlamayın. Youtube eğitimlerinizi bekliyorum. Sağlıcakla kalın iyi günler.

    • Merhaba Mert,

      Katkıların ve desteğin için çok teşekkür ederim.

      Ben bu yazıyı hazırlarken konuyu ortalama bir mimarlık öğrencisine yetebilecek bir sistemi anlayabileceği bir dilden ve herhangi ortalama bir mağazada bulabileceği şekilde oluşturmak üzere hazırladım.

      Yani en iyi sistem veya en perfomanslı sistem nasıl olmalı bambaşka bir konu. Dediğim gibi bu yazı bir bilgisayar alıcam ve 3Ds Max kullanacağımda da acaba öğrenci bütçesinde optimum nasıl bir şey alabilirim sorusunun cevabıdır.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    ÜCRETSİZ Arayüz Eğitim Seti

    3Ds Max kullanmayı hiç mi bilmiyorsun?

    Tamamen yeni başlayanlar ve unutmuş olanlar için tasarladığım 3Ds Max ara yüz eğitim setinden ücretsiz olarak faydalanabilirsin.

    >