Bu dersimizde Mimari Kat Planı boyamayı-renklendirmeyi anlatıyoruz, eş zamanlı olarak Photoshop u daha düzenli ve hızlı kullanmaya da değiniyor olacağız.Sizler için çok faydalı bir içerik olacağını düşünüyoruz.

Mimari kat planlarınızı Photoshop ile boyamak, tasarımlarınıza renk ve doku ekleyerek daha etkileyici ve sunumlar için hazır hale getirmenizi sağlayan bir yöntemdir. Bu sayede, planlarınızın sadece teknik çizimler olmaktan öte, gerçek hayatta nasıl görüneceğine dair daha somut bir fikir vermesini sağlayabilirsiniz.

1.Autocad Planını Photoshop'a aktarma
 
Kat planımızdaki yazı - tarama gibi detayları silerek,çizimi temizliyoruz.Tüm çizgilerin renk ve kalınlığını aynı layer ile boyuyoruz.Ardından pdf formatında kaydediyoruz.Pdf imizi photshop a aktarıyoruz.
Arkalık oluşturması için, beyaz fon layerımızı oluşturuyoruz.Photoshopta layer ile çalışmak hem işinizi hem düzenli hale getirir hem de size daha hızlı çalışmanızı sağlar.Beyaz fon üstüne çift tıklayarak Blending options menüsüne, Color Overlay ile beyaz rengini tanımlıyoruz.Alanımızı seçerek ''ALT + BACKSPACE'' ile rengi atıyoruz.
Katmanlar

1.DUVAR:
Duvar layerımızı oluşturalım.Plan boyamada duvar layerı, alanı sınırlayıcı bir element olması nedeni ile daha koyu ve kontür oluşturacak bir renk Color Overlay ile verilmelidir.Koyu gri bir renk seçiyoruz.Ardından planımızın daha 3 boyutlu algılanması için, Drop Shadow ile hafif bir gölge veriyoruz,Stroke ile de kenar kontürlerini belirginleştiriyoruz.Layer içine tüm efektleri tanıttık, ardından boyayacağımız alanları Pen Tool(path seçeneği aktif şekilde) ile Shift'e basılı şekilde (çizgilerimizin düz seçilmesi için) tüm seçimlerimizi tamamlıyoruz.Ardından CTRL+ENTER komutu ile seçimizi kapatıyoruz.Duvarları aynı şekilde seçiyoruz.
Tüm alanları seçtiğimize emin olduktan sonra ALT+BACKSAPCE ile seçime aktarıyoruz.

2.PARKE
Parke layerımızı oluşturalım.Layerımıza bu sefer Pattern Overlay efekti ekleyelim.Patterns içinden parke texture u tanımlayalım.Bu textureları Define Pattern (Desen tanımlama) yöntemi ile ekliyoruz.Texture u ekledikten sonra, Color Overlay ile biraz renk atıyoruz ve bu yöntemle parke rengini biraz açmış olduk.Drop Shadow(düşen gölge) ile hafif bir gölgelendirme efekti tanıtıyoruz.Ardından aynı şekilde seçimlerimizi yapıyor ve layerımızı seçimlere tanıtıyoruz.Boyamayı tamamladıktan sonra Layer içerisine girerek bazı parametreleri kontrol ediyoruz.Parke için önemli olan parametre tabiki, parkenin gerçek ölçülerine uygunluğu, tamamen göz kararı ile Scale değerini ayarlıyoruz.Parke yönünü de yine rotate ile belirliyoruz.

3.FAYANS
Fayans layerımızı oluşturuyoruz.Aynı adımları takip ederek boyamamızı yapıyoruz.

 
4.PENCERE VE KAPI TEFRİŞİ

Hazır tefriş dosyamıdan kapı ve pencereler için tefrişlerimizi yerleştirelim.CTRL+J ile layerlarımızı kopyalayarak dağıtmalarımızı yapıyoruz.
Layer sayılarımız arttıkça,listemizin karmaşık bir hale gelmemesi için Gruplama yapıyoruz.Bu gruplamayı bir adım sonra Saln-Mutfak-WC olarakta ayırmamız gerekecek.


5.MOBİLYA TEFRİŞLERİ
Mobilya tefrişlerimizi yerleşmeye başlayalım.Tefrişlerimizi yerleştirirken parke renginin,mobilyalara yakın bir renk olduğunu düşünüp rengini biraz koyulaştırıp,renk ayarlamaları yaptık.Bu hali ile projemiz kendini daha iyi anlatıyor.
Mobilya tefriş yerleştirmelerini yaparken dikkat etmemiz gereken şey, yine gölgelendirmelerimizi ürüne göre ayarlamaktır.Bilmeliyiz ki daha yüksek objelerde, gölge boyu daha büyük olmalıdır.Bütün bu parametreler projenin kendini daha iyi ifade edebilmesi için önemlidir.

6.DEFİNE PATTTERN(DESEN TANIMLAMA)
Photoshopta kullandığımız tüm textureları SKETCHUP TEXTURE CLUB'tan indirdik.Sketchup textureları çözünürlük olarak photshop çalışmamız için yeterli olacaktır.Kullandığımız tüm textureları ve hazır mobilya tefrişlerimizi kuskon.com web sitemizde sizlerle paylaşıyoruz.Linkimiz açıklamalar bölümünde mevcuttur,inceleyebilirsiniz.


İndirdiğimiz textureları photoshopta desen olarak nasıl tanımlıyoruz?
İndirdiğimiz dosyayı photoshopta açıyoruz.Edit sekmesinden, Define Pattern tıklıyoruz,ismini değiştirerek malzemeyi tanıtmış oluyoruz.Sonrasında layerımızın içinden Pattern Overlay ile tanıtıyoruz.
Salon mobilyalarımızın yerleşiminin ardından, Yatak Odası ve Banyo kısmında da boyama işlemlerimizi tamamlıyoruz.
Tezgah ve merdiven basamaklarıve diğer mobilyaları da aynı adımları takip ederek iç mekanımızı tamamlıyoruz.Merdiven basamaklarını boyarken, çıkış yönüne göre gölgelendirmeye dikkat ettik.


7.DIŞ MEKAN ZEMİN
Dış mekan zemin de traverten malzemesi tanımlıyoruz.Diğer alanları da seçerek Ahşap deck tanımlıyoruz.Dış mekan mobilyalarımız da tefrişten alarak ekliyoruz.
8.ÇİMEN OLUŞTURMA
Çimen texture muzu da desen tanımlama ile photoshop a aktardık.Layer ı oluştururken çimen yapısı gereği bir çok farklı ton barındırdığı ve alt kısmında bir toprak lekesi olduğu için biraz daha katmanlı bir yol izleyeceğiz..Pattern Overlay ile ilk olarak çimen texture u tanıtıyoruz.
İşin içine GRUNGE TEXTURE olarak adlandırılan çimen için bir leke texture u ekliyoruz.Bu texture u çimen ile homojen bir şekilde birleştirmek için Soft light maskelemesini kullanıyoruz.Doğal ve gerçekçi bir çimen oluşturuyoruz.

12.PEYZAJ ELEMANLARI
Peyzaj elemanlarımızı da hazır tefrişlerimizden projemize ekliyoruz.Bu şekilde tüm planımız peyzajı ile birlikte sunuma hazırlamış olduk.
Umarım bu içeriğimizi beğenmişsinizdir.Bizden hangi eğitim içeriklerini istediğinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
Konu ile ilgili sorularınızı [email protected] üzerinden bizlere iletebilirsiniz.

 Konu ile ilgili varsa sorularınızı [email protected] üzerinden bizlere iletebilirsiniz.

İlgili Diğer Dersler


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ÜCRETSİZ Arayüz Eğitim Seti

3Ds Max kullanmayı hiç mi bilmiyorsun?

Tamamen yeni başlayanlar ve unutmuş olanlar için tasarladığım 3Ds Max ara yüz eğitim setinden ücretsiz olarak faydalanabilirsin.

>