Merhaba ben Can Kuşkon 3d Stüdyo’dan Aysun. Bu dersimizde sizlere fikir olması için dış mekan projelerinizde kullanabileceğiniz peyzaj alternatiflerinden bahsetmek istiyorum.
Dış mekan projesi, bir bina veya yapısal öğenin dışını tasvir eden, çevre düzenlemesi, peyzaj ve çevre öğeleri içeren görselleştirmelerdir. Dış mekan projeleri genellikle, müşteriden gelen eksiksiz plan ve görünüşler kullanılarak oluşturulurlar.
Dış mekan projeleri, binanın veya yapısal öğenin etrafındaki alanın tasarlanması ve düzenlenmesi için bir rehber olarak hizmet eder. Bu projeler, çevre düzenlemesi, bahçe tasarımı, peyzaj, aydınlatma, mobilya ve diğer dış mekan özellikleri gibi birçok farklı unsuru içerebilir.
Müşteriden gelen eksiksiz plan ve görünüşler olsa bile, sık karşılaşılan bir sorun binanın çevresinin nasıl görünmesi gerektiğinin tam olarak bilinememesidir. Bu nedenle şimdi size, müşterinin ihtiyaçlarına ve isteklerine dayalı olarak, doğru tasarımı oluşturmak için nasıl bir yöntem izleyebileceğinizi anlatacağım. Bunu yapmış olduğum bir dış mekan projesinde anlatmak istiyorum.
1.DOĞAL ÖĞELER KULLANARAK
Müşterimizden gelen plan, tasarım ve kesit/görünüşler doğrultusunda, bina ve peyzaj tasarımı oluşturdum. Vaziyet planında yolun geçiş yeri belli olduğu için önden bir yol ekledim. Ancak çevre hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadığım için, müşterinin inisiyatifine uygun olarak, çevrenin estetik açıdan nasıl olabileceğini düşünerek bir tasarım yaptım. Ayrıca, sahnede hem aydınlatma için hem de arka plan için HDR kullanarak daha iyi bir görüntü elde ettim.
Doğal öğeler, dış mekan projelerinde her zaman iyi seçimdir. Ağaçlar, çalılar, çiçekler, kayalar gibi doğal öğeler, projenizin doğal görünüm kazanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle, ilk alternatifimde tamamen bitkilerden oluşan bir tasarım yaptım. Bu şekilde dış mekan projelerinde görselleştirmeler yapmak mümkün. Seçtiğimiz çim, çalı ve ağaçları birleştirerek istediğimiz peyzajları oluşturabiliriz.
2.BİNA SİLÜETLERİ KULLANARAK
Bir diğer alternatif olarak, yan veya arka taraflara binalar ekleyerek de görsel bir etki yaratabiliriz. Ancak her zaman unutmamamız gereken şey, binamızın öne çıkması gerektiğidir. Bu nedenle, yerleştireceğimiz binaların dikkat çekici olmamasına özen göstermeliyiz. Ben, bu amaçla binalara hafif şeffaf bir malzeme atayarak, sadece siluetlerini göstermeyi tercih ettim.
3.FOTOĞRAF ÜZERİNE BİNA YERLEŞTİREREK
Bunun dışında, binamızı yerleştirmek için çekilmiş fotoğrafları da kullanabiliriz. Bu yöntemi kullanmak için, öncelikle uygun açıların ayarlanması ve kaliteli bir fotoğrafın çekilmesi gerekmektedir. Sonrasında, binamızı fotoğraf üzerine yerleştirme ve ufak ayarlamalar yaparak fotorealistik bir görsel elde etmek mümkündür.
Bunu örneklemek gerekirse, öncelikle çekilen fotoğrafı arka plan olarak eklememiz gerekecek. Bunu da View sekmesi altından Configure Viewport Background’u seçip Use Files’tan fotoğrafı seçerek yaparız. Sonrasında kamera ayarlarıyla uygun açıyı bulup , ışık ayarlarımızı yaptıktan sonra render alarak binamızı fotoğraf üzerine yerleştirebiliriz. Ancak binanızın sıfıra sıfır oturmayacağını unutmamalıyız. Bu durumu ağaçlar veya çalılar gibi bitkilerle gizleyerek yapabiliriz.
Anlattığım gibi, farklı alternatiflerle dış çevreyi oluşturmak mümkündür. Sadece müşterinizden eksiksiz dosyaları aldığınızdan ve dış çevre ile ilgili ne göstermek istediklerini öğrendiğinizden emin olmanız yeterli olacaktır.