Corona sun ayarları dersinde 3ds max ile oluşturduğumuz dış mekan sahneleri corona güneş ile aydınlatmamanın nasıl yapıldığını anlatıyorum.
Bu konuyu anlatmak için örnek bir dış mekan sahnesi kullandım. Öncelikle sahneme bir kamera yerleştiriyorum ardından orbit kamera ile uygun bir kadraj ayarlaması yapıyorum.
Dış mekan bina kadrajlarında genellikle oluşan perspektif kaymasını önlemek için tilt shift özelliğini kullanıyorum.
Bu aşamada kamera ve render ayarları ile ilgili hiçbir değişiklik yapmıyorum. Işık kaynaklarından corona'yı seçerek corona sun'ın yerleştirilmesine geçiyorum.
Corona sun'ı önce güneşin yerini ardından da hedefeni seçerek iki aşamada yerleştiriyorum. Ardından güneşin yüksekliğini ayarlayabiliyorum. Güneşin yüksekliğini ortamın gün içinde saat kaçta olmasını istediğinize göre ayarlayabilirsiniz. Yani öğlen 12:00 güneşi dimdik havada olacaktır, gün batımı atmosferi için ise aşağıda olması gerektiği gibi.
Bu aşamada önemli olan 2 adet parametre var.
Ben dış mekan aydınlatmalarda genelde ters ışık kullanmayı seviyorum. Renderlarda daha gerçekçi durduğunu düşünüyorum. Bu sebeple güneşi direk kameranın arkasına koymuyorum. Öyle yaparsam tüm cepheler aydınlanır. Onun yerine güneş ışınlarını binanın sadece bir cephesine vurduruyorum, diğer cephenin gölgede kalmasını amaçlıyorum. Ters ışık demek istediğim budur.
Bu aşamadan sonra yapmamız gerek son işlem ise render'a bir gökyüzü ortamı atamaktır. Bunuda add coronasky enviroment seçeneği ile kolaylıkla sağlayabiliyorum.
Fakat sahneme enviroment map ekledikten sonra ortam tekrar aşırı derecede aydınlanacaktır. Bunu engellemek için enviroment map ile corona sun'ın intensity değerlerini eşitlemem gerekiyor. Bunuda malzeme editöründen enviromant map'e atayabileceğim bir malzeme ile yapıyorum.