3Ds max çözünürlük ayarları konusuna çözünürlük nedir? ne işe yarar kavramını anlatarak girmek istiyorum.
Bilgisayarımızın ekranında var olan, dikeyde ve yatayda olmak üzere, piksel sayısına çözünürlük denir. Çözünürlüğün büyümesi ile birlikte görüntü kaliteside artacaktır. Dolayısıyla bir video yada resmin piksel sayısı görselin kalitesi açısından çok önemli bir kriterdir.
Bu sebeple 3Ds Max sahnemizi render alarak görüntüye dönüştürdüğümüzde onun yatayda ve dikeyde bir çözünürlüğü olması gerekir. Bu çözünürlüğe render almadan önce doğru karar vermeliyiz. Görselin kullanılacağı cihaza yani televizyon, monitör yada projeksiyon cihazının çözünürlüğü’nün saptanması önemlidir.
3Ds Max sahnemizim animasyon yada render çözünürlük ayarımızı sunumun yapılacağı cihazın çözünürülüğüne eşit şekilde yapmalıyız.
Baskı alınacak ise basılacak olan kataloğun, derginin veya billboard’un ebadı bizim alacağımız renderların çözünürlüğünü belirlemelidir.
Baskı konusunda işin içine DPI değeri devreye giriyor. Dpi, bir inç karedeki nokta sayısı demektir.Dolayısıyla bir inç kare ye ne kadar çok nokta sığdırırsak o kadar kaliteli sonuç elde ederiz. Bu sebeple render DPI değerimiz ne kadar yüksek olur ise renderımızın baskısı o kadar kaliteli olacaktır. Bir görselin dpi değeri yükseldikçe çözünürlüğü de o orantı da yükselecektir.
Normal şartlarda Render Setup menüsündeki Common sekmesindeki Output Size kısmından çözünürlük ayarımızı rahatlıkla yapabiliyoruz.
Output size kısmından 3ds Max bünyesindeki hazır çözünürlük şablonlarından seçebiliriz. Bunları seçtiğimiz vakit yandaki otomatik görünen çözünürlük seçeneklerinin değiştiğini göreceksiniz.
Bunların dışında output size’ı custom yaparak istediğimiz çözünürlüğü manuel olarakta girebiliriz. Çözünürlükteki değişikliği görünüm penceresinden en soldaki kamera yada perspektif yazısına sağ tuş ile tıklayarak Show Safe Frame özelliğini açarak daha belirgin olarak algılayabiliriz. Bu özelliği kamera açılarımızı belirledikten sonra daha doğru kadrajlar oluşturmak için kullanabiliriz.
Image Aspect özelliğinden genişlik ve yükseklik arasındaki oranı değiştirebilir, yandaki kilit yardımı ile yükseklik genişlik oranının birbirlerine bağlı bir şekilde büyümeye veya küçülmeye ayarlayabiliriz.
Bu ayarları baskı için detaylı bir şekilde yapmak istiyorsak Menu Bar’ daki Rendering menüsü altından Print Size Assistant’ı kullanmalıyız.
İçerisindeki seçenekler sayesinde istediğimiz kalitede veya boyutta baskı için hazır render çıktıları alabiliriz.
İlk karşımıza çıkan özellik Paper Size özelliği. Buradan ister dünya standartlarındaki kağıt ölçülerini seçebiliriz yada istediğimiz ebatta bir ölçü girerek de render alabiliriz.
Hemen altında Choose Unit seçeneği karşımıza çıkıyor. Burada 2 adet ölçü birimimiz var. MM ve inches. Biz tabi ki mm olarak çalışıyoruz.
Sağ üst tarafta render'ı Potrait yada Landscape olarak seçmemizi sağlıyor, bu sayede render'ı dikey yada yatay olarak almamız mümkün.
Ardından Choose DPI Value kısmı geliyor.Az öncede bahsettiğim gibi dpi, bir inç karedeki nokta sayısı demektir.
Program bize hazır olarak 72, 150, 300 ve 600dpi seçenekleri sunuyor.
Paper Width veya Paper Height parametrelerinden kendi özel çıktı boyutumuzu belirleyebiliriz. Bunun için Paper Size kısmından Custom’ı seçmeliyiz.
Aynı zamanda Image Width ve Image Height paremetreleri mm üzerinden girmiş olduğumuz sayfa değerini bize pixel değerini otomatik olarak verir.
DPI parametresinden ise istediğimiz bir DPI değerini girebiliriz. Benim genelde kullandığım değer 300dpi.
Print Size Wizard menüsünün en alt kısmında ise Rendering kısmımız var. Bu alandan alacağımız renderı nereye kayıt edeceğimizi belirleyebiliriz. Save Alpha Channel ile alınan renderın alfa kanalını kayıt edebiliriz. Compress File seçeneği ile renderlarımızı sıkıştırarak kayıt edebiliriz.
Render Setup butonu ile Render Setup menüyü açıyor, Render butonu ile birlikte ise Render’ı başlatıyoruz.