3D Endüstriyel Ürün Görselleştirme
Bir sunum metodu olan 3D görselleştirme gittikçe yaygınlaşarak güçlü bir pazarlama aracı haline gelmiştir. Hatta mobilya perakendeciliği gibi sektörlerde bu zamana kadar süregelen geleneksel ürün fotoğrafçılığı ve stüdyo çekimlerinin yerini büyük ölçüde almaya başlamıştır. Bu yöntem ile nesnelerin gerçekçi bir şekilde üç boyutlu olarak görselleştirilmesi, dijital modellemeyi yalnızca iç mimari alanında değil, mücevherattan mimariye kadar pek çok farklı ölçekte çekici hale getirmiştir.
Bilgisayar temelli birçok üç boyutlu modelleme türü olsa da, 3D görselleştirme, fotogerçekçilik üzerine yaptığı vurgu sebebiyle diğerler türlerden ayrılır. Öyle ki, bu konuda bir eğitim almadıysanız ya da deneyiminiz yoksa 3D görselleştirme ile profesyonel fotoğrafı birbirinden ayırt etmede güçlük yaşayabilirsiniz.
Tüm ayrıntısıyla hazırlanmış görseller; malzemeye özgün dokular, özenle tasarlanmış aydınlatma ve şaşırtıcı derecede detay içerir. Bu özellikleri sayesinde 3D ürün görselleştirmesi pazarlama kampanyaları açısından çok değerlidir. Bu yöntem, tüketicilere bulundukları yerden ayrılmalarına gerek kalmadan, ayrıntılı görsellerle etkileşim kurmalarını sağlayarak, onlara ilgilendikleri ürünün kalitesini, işlevselliğini ve estetik çekiciliğini değerlendirme imkânı sunar.
Peki, 3D görselleştirme süreci tam olarak nasıl işler?
5 Adımda 3D Görselleştirme Süreci
1. Adım: Temel Bir 3D Model Oluşturun
Bütün 3D modelleme süreçleri kaba bir eskizin ya da taslağın dijital ortama aktarımı ile başlar. Ürün, bir dizi çokgene indirgenir ve bu şekiller bir araya getirilerek bilgisayar temelli bir görüntü oluşturulur. Ürün istenen son şekline gelene kadar çizimler tekrar tekrar geliştirilir.
Görselleştirme işleminin bu aşamasında, nesneyi mümkün oldukça ayrıntılı ve açıklayıcı şekilde sunmak sonraki aşamalar için önemli olacaktır.
2. Adım: Gerçekçi Bir Arka Plan Ekleyin
3D görselleştirmede ürünün sergileneceği perspektif ayarlandıktan sonra elde edilen görsele uygun bir de arka plan eklemek gerekir.
Arka plan seçimi görüntünün gerçekliğini artıran ve ürünü tüketiciler için daha çekici hale getiren bir unsurdur. Ancak arka planın, pazarlanan ürünü gölgede bırakmamasına dikkat edilmelidir.
3. Adım: Aydınlatma Tasarımı İle Ürünü Daha Çekici Hale Getirin
3D görselleştirme bir sanat biçimidir ve bu sebeple kompozisyonun atmosferini ayarlamak için ışık ve gölgeyi dâhice kullanmak gerekir. Bu, ürün tanıtımında ilgi çekici bir arka plan kadar etkili olacaktır. Öyle ki, aydınlatma ürüne farklı bir hava, görüntü derinliği ve çeşitli duygusal unsurlar ekleyebilir.
Ortam sıcak mı, soğuk mu, modern mi ya da davetkâr mı? Yoksa merak uyandırıcı mı? Tüm bu duyguları müşteriye iletmede kullanılacak en etkili araç aydınlatmadır. Işığı kullanarak müşterileri ürünü satın almaya teşvik edebilir ve pazarlama verimliliğini artırabilirsiniz.
4. Adım: Dokularda ve Renklerde Katman
Bu aşama 3D görselleştirmeyi diğer 3D modelleme türlerinden ayırır ve ürüne adeta hayat verir. İlk başlarda bilgisayarda üretilmiş fotogerçekçi görüntülerle ilgili en çok şikâyet edilen şey görüntünün gerçekçi olmaması ve çok yapay görünmesiydi.
Şimdiyse, en iyi sanatçılar görsellerin tamamlanmış haline küçük kusurlar ekliyorlar ki bilgisayarda üretilmiş görüntünün uyandırdığı yapay his ortadan kalksın.
5. Adım: Photoshop ile Dekor Ekleyip Son Düzenlemeleri Yapın
Yüksek kalitede bir 3D görsel elde etmedeki son adımlar görüntünün düzenlenmesi ve bazı küçük dokunuşların eklenmesidir.
Örneğin, Photoshop ile bir masa üzerine kitaplar koymak ya da mutfak pervazına bitkiler eklemek elde edilen görüntüyü daha gerçekçi ve ilgi çekici hale getirebilir.