Render ışık patlaması dersinde sizlere aldığımız renderın neden beyaz çıktığı ile alakalı bilgilendirme yapmak istiyorum.

Modellemeyi yaptık, malzemeleri atadık ve ışıkları yerleştirdik. Şimdi sıra kamerayı koyup render almaya geldi. Ancak render bembeyaz çıkıyor.

Bunun bir çok nedeni olabilir. Şimdi sırasıyla tüm bu olasılıkları birlikte görelim.

Render Işık Patlaması Örneği

  1. 1
    Bilgisayarımızda Vray kurulu olduğundan emin olmak: Sadece 3Ds Max’i kurmak Vray kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor. Vray 3Ds Max üzerine yüklenen ekstra bir programdır. Vray kurulu olmadan vray sahnelerde render alamayız, vray malzemeleri karanlık görürüz.
  2. 2
    Kamera Koymadan Render Almak: Kamera koymadan render almamalıyız. Kamerasız bir sahnede render alır isek hiç bir şekilde renderın aydınlık veya karanlık olmasını doğru bir şekilde kontrol edemeyiz.
  3. 3
    Yanlış Kamera Değerleri Girmek: Sahnemize kamera yerleştirdikten sonra kamera değerlerini doğru girmeliyiz.
    Öncelikle Exposure seçeneğini Manuel’e getirip ISO paramteresini 100 olarak kullanmalıyız.
    Exposure Control yüklü değil ise Exposure Control Installed kutusuna basmalıyız.
    Duration parametresini doğru değerlerde girmeliyiz. Bu parametrenin çok hassas olduğunu unutmamalıyız. Aksi taktirde renderımız bembeyaz yada simsiyah çıkabilir. Duration paremetresi arttıkça render daha aydınlık, bu parametre düştükçe render daha karanlık çıkacaktır. Bunun dışında kamera parametrelerinden Aperture değeride normal şartlarda 8 olmalı.
  4. 4
    Kamera Ekran Görünümünü Seçmeden Render Almak: 3Ds Max 4lü ekranlardan render almadan önce Camera ekranını seçmeliyiz. Üst görünüş, yan görünüş yada ön görünüşten render alır isek renderımız beyaz beyaz yada siyah çıkacaktır.
  5. 5
    Perspektif Ekranında Olsak Bile Kameranın Seçildiğinden Emin Olmak: Perspektif ekranında yerleştirdiğimiz kamera açısına benzer bir açıda sahnemize bakıyor olabiliriz. Ancak muhakkak kameranın seçili olduğundan emin olmalıyız. Perspektif penceresinin sol üst tarafındaki Perspective yazısına sağ tuş ile tıklayıp Select Camera demeliyiz.
  6. 6
    Kameranın Her Hangi Bir Obje veya Model İçinde Olmadığını Kontrol Etmek: Kimi zaman kameramızı yerleştirdiğimizde kameranın seçili olduğu perspektif ekranında kadraj normal görünsede plandan dikkatlice bakınca kameranın bir duvarın yada herhangi bir objenin içinde olduğunu farkedebiliriz. Bu sebeple kameramızı biraz ileri alabilir yada Clipping Planes özelliği ile durumu düzeltebiliriz.
  7. 7
    Sahnemize Işık Kaynağı Koymamamak: Işık kaynağı olmayan bir sahneden görüntü almak gerçek hayatta olamayacağı gibi 3Ds Max programında da mümkün değildir. Bu sebeple oluşturmak istediğimiz sahnemize en uygun ışık kaynaklarını sahnenin en doğru yerine ve en doğru parametreler ile yerleştirmeliyiz.
  8. 8
    Sahnemizdeki Işık Kaynaklarına Doğru Değerleri Girmek: Sahnemizdeki ışık kaynaklarından herhangi birine gereğinden fazla ışık değeri girer isek renderımızın bembeyaz yada simsiyah çıkmasına sebep oluruz. Böyle bir durumdan kurtulmak için sahnemiz deki tüm ışık kaynaklarının değerlerini teker teker kontrol etmeliyiz.
  9. 9
    İç Mekan Sahnesine Koyduğumuz Işıkların İç Mekana Ulaşamaması: Örneğin tavana yerleştirdiğimiz spotların ışık kaynaklarının tavanın içinde kalması renderın simsiyah çıkmasına sebep olacaktır. Bu sebeple kullandığımız tüm ışık kaynaklarının herhangi bir obje içinde kalmadığından emin olmalıyız. Işık kaynaklarının önünde ışınların geçmesini önleyecek herhangi bir obje olmaması.
  10. 10
    Frame Buffer Region Render Özelliğinin Açık Kalması: Frame Buffer penceresindeki Region Render özelliği açık kalmış ise vede küçük bir alan seçili ise renderımız simsiyah çıkacaktır. Bu özelliği işimiz bitince devre dışı bırakmayı unutmayalım.
  11. 11
    3Ds MAX Gamma ve LUT ayarlarının bozulması: Gamma LUT ayarlarının bozulmadığından ve değişmediğinden emin olmalıyız. Bozuk ayarlar renderdaki aydınlık karanlık dengesini bozacaktır. Bu aşamada ayarları 3Ds MAX’in standart ayarlarına getirmeliyiz.
  12. 12
    Global Switches’den Light Seçeneğinin Aktif OIduğundan Emin Olmalıyız: Render setup menüdeki Vray sekmesi altındaki Global Switches ayarları altındaki Light seçeneğinin aktif olması gerekir. Bu özellik kapalı ise tüm ışıklar devre dışı kalacaktır, buda renderın karanlık çıkmasına sebebiyet verir.

3Ds Max Render Işık Patlaması Ders Dosyalarını İndir

Aşağıdaki linklerden dosyaları bilgisayarına indirebilirsin.

İlgili Diğer Dersler


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ÜCRETSİZ Arayüz Eğitim Seti

3Ds Max kullanmayı hiç mi bilmiyorsun?

Tamamen yeni başlayanlar ve unutmuş olanlar için tasarladığım 3Ds Max ara yüz eğitim setinden ücretsiz olarak faydalanabilirsin.

>